BEHANDLING AV ALPAKKA-PLAGG!

BEHANDLING AV ALPAKKA-PLAGG!
Gratulerer med ditt valg av alpakkagarn.Det er dessverre en del som har fått plagget sitt ødelagt pga feil behandling av plagget, så her er litt informasjon:Alpakka inneholder naturlig svovel, noe som gjør at plagg av alpakka i stor grad er selvrensende. Svovel er bakteriehemmende, slik at plagget skal vaskes sjeldent. Når du føler behov for å friske opp plagget, legger du det ut til lufting – heng det over en stolrygg, eller legg det over flere snorer på tørkestativet. Unngå å henge plagget på kleshenger (dette gjelder alle strikkeplagg). Får du flekk på plagget, kan denne fjernes ved å bløtlegge området med lunkent vann tilsatt Milo. Ikke gnikk eller gnu for mye, men vask skånsomt på flekken. Bruk aldri skyllemiddel eller balsam på plagg av alpakka!!! Plagget kan sentrifugeres lett (ullprogram-sentrifugering). Det er viktig å ikke ha andre plagg i maskinen sammen med plagg av alpakka, jo flere plagg i vaskemaskinen – jo mer «bank» får plagget. Jo mer «bank» - jo større risiko for toving. Tørkes flatt. Når du skal legge plagget i skapet, kan du «puffe» den litt sammen.

Ved riktig stell, vil du få glede av plagget ditt i mange år
Lykke til

BEHANDLING AV NYSTRIKKET ALPAKKAPLAGG
Når en alpakka genser eller jakke er ferdigstrikket, vasker jeg den aldri. Legger den pent, flatt og dandert over et fuktig håndkle. Lar den ligge sammenrullet i håndkleet natten over på varmekablene. Neste morgen skifter jeg til tørt håndkle, legger genseren/jakken oppå, strekker og danderer den slik jeg vil ha den. Lar så genseren /jakken ligge på varmekablene til den er tørr.

Det er istedenfor å dampe genseren (da blir den så flat, mister litt av strukturen). Hvis man har fått litt bulker hist og pist, kan en natt i fuktig håndkle gjøre underverker  Om plagget er litt lite, kan en strekke forsiktig(!) i det når man ruller det inn i håndkleet.
Populære innlegg fra denne bloggen

Pulsvanter med falsk flette

Mariusgenser med hjerter, Marius-sweater with hearts and false braiding.